De onderdelen

Van de Award-deelnemers wordt verwacht dat ze actief zijn op drie verschillende onderdelen: sport, individueel talent en maatschappelijke betrokkenheid. Voor brons moeten de onderdelen sport en individueel talent drie maanden gedaan worden en het onderdeel maatschappelijke betrokkenheid zes maanden, voor zilver de onderdelen sport en individueel talent zes maanden en het onderdeel maatschappelijke betrokkenheid 12 maanden. En voor goud de onderdelen sport en individueel talent 12 maanden en het onderdeel maatschappelijke betrokkenheid achttien maanden. Verder behoort een expeditie tot de onderdelen.

 

SPORT

 

Sport is alles waarbij actief bewogen wordt. Denksporten horen niet bij het onderdeel sport, maar kunnen wel ingezet worden als talent. Bij het onderdeel sport stelt een deelnemer een doel voor zichzelf hoe hij zich in de betreffende sport zich verder wilt ontwikkelen. Dat kan afhankelijk van iemands niveau doelen zijn als meedoen aan een competitie, je conditie verbeteren of zelfs zelfstandig training geven.

 

INDIVIDUEEL TALENT

 

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is of leuk vindt en wil verbeteren, bijvoorbeeld zingen, dansen of drummen. Andere voorbeelden van talent zijn: koken, DJ cursus, theater, tekenen, fotograferen, EHBO, etc . Samen met de Award-begeleider bekijkt een deelnemer waar iemand goed in is. Vervolgens kan de deelnemer hiervoor doelen stellen om  via AwardOpmeer dit talent verder te ontwikkelen.

 

MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID

 

Onder maatschappelijke betrokkenheid valt alles waarbij een deelnemer zich actief inzet voor de maatschappij. EHBO hoort bijvoorbeeld bij maatschappelijke betrokkenheid. Andere voorbeelden zijn: helpen bij een sportvereniging, koffie schenken in het bejaardentehuis, tuintjes onderhouden bij ouderen, oppassen. Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken. De maatschappelijke betrokkenheid kan ook ingevuld worden door te werken als vrijwilliger binnen verschillende projecten van het jeugd- en jongerenwerk.De maatschappelijke betrokkenheid bij het jeugd- en jongerenwerk is gehaald als deelnemers aan de onderstaande eisen hebben voldaan.

Brons: Minimaal 6 dagen actief zijn in verschillende projecten. Deze 6 dagen moeten voldaan worden in verschillende projecten en niet binnen één project.

Zilver: Minimaal 8 dagen actief zijn in verschillende projecten. De acht dagen moeten over minimaal drie projecten verdeeld worden.

Goud: Minimaal 15 dagen actief zijn in verschillende projecten. Meehelpen in de aanloop tot projecten en in de organisatie telt ook.

 

EXPEDITIE OF EXPLORATIE

 

Ter afsluiting van een Award-periode moet elke deelnemers in een groep een expeditie of – bij goud als mogelijkheid – een exploratieonderzoek met succes hebben uitgevoerd en moet het verslag na inlevering als voldoende worden beoordeeld.

 

Brons: Noord- Holland inclusief Texel (minimaal 2 dagen, waaronder 1 overnachting)

Zilver: Nederland (of eventueel buitenland) – (minimaal 3 dagen, waaronder 2 overnachtingen)

Goud: Buitenland - (minimaal 4 dagen, waaronder 3 overnachtingen)

 

 

In plaats van een expeditie kan voor het volbrengen van de gouden Award ook gekozen worden voor een exploratieopdracht. Een voorbeeld van een exploratieopdracht: In 2014 gingen een aantal deelnemers naar Roemenië voor de Stichting Straatkinderen Raducaneni. Hier werd in kaart gebracht hoe de steun vanuit Spanbroek sinds 2004 heeft bijgedragen. Hier werd een rapport van gemaakt, dat weer gebruikt kan worden voor eventuele verbeterpunten ter plekke.